Ung Svensk Form

Salong, paviljong, mässa eller hall – för en utställning som turnerar till landets alla hörn behövs flexibilitet i ramverket. Inför Ung Svensk Form 2024 skapades en helt ny utställningsform i samarbete med formgivaren Matti Klenell och producenten Dunkers kulturhus.  
 
– Bidragen i Ung Svensk Form berör mig alltid lika starkt – med sin ärliga strävan förmedlar de en unik känsla av klarsynthet och samtidig optimism. Tack vare vårt nya samarbete har vi kunnat formge hela utställningen i samma passionerade anda, säger Karin Wiberg, projektledare för Ung Svensk Form. 
 
Årsringar 
För en så mångfacetterad grupp formgivare krävs förmågan att ta fram en utställningsform som kan anpassas efter såväl olika utrymmen som föremål. I Matti Klenells utställningskoncept Årsringar presenteras en uppsättning stänkmålade träkuber i olika storlekar. Under transport ligger kuberna resurssmart packade i varandra, i utställningslokalen monteras de i spridda podie-öar av varierande omfattning. 
 
Utställningsformen bygger på återanvändande och ett synliggörande av tidens tand. I samarbete med Svenskt Trä som materialrådgivare ses potentiella skönhetsfläckar inte som skavanker utan som kommunikativ kraft. I symbios med träets slumpmässiga kvistmarkörer, får kommande årgångar av utställningen en accentfärg i form av stänkmåleri. 
 
– Fantastiska Ung Svensk Form är för mig i första hand en social händelse. Ett sätt att som deltagare möta en publik men också kollegor att nätverka och samarbeta med i framtiden. Även för mig i rollen som utställningsformgivare var den sociala aspekten avgörande för att ge mig på den roliga utmaningen att formge årets upplaga, säger formgivaren Matti Klenell. 
 
Från Greenhouse till gallerier 
Efter öppningen i Greenhouse åker utställningen vidare på en årslång turné till Dunkers kulturhus, Southern Sweden Design Days av Form/Design Center, Sara Kulturhus, IKEA Museum och Röhsska museet.  

Utställningen Ung Svensk Form 2024 är en samproduktion mellan Svensk Form och Dunkers kulturhus. Projektet genomförs i samarbete med IKEA of Sweden, IKEA Museum, Malmö stad, Stockholm Furniture Fair, Svenskt Trä och en lång rad med stipendiegivare och utställningsarrangörer.