nude

The Nude Edition - Ett nedskalat koncept

För 2023 har Stockholm Furniture Fair tagit fram ett nedskalat koncept som ett steg mot ett mer hållbart sätt att designa och bygga montrar. I samarbete med innovativa materialpartners Recoma och Tarkett presenterar Stockholm Furniture Fair en småskalig pilot av vad som kan bli ett nytt sätt att ställa ut.

The Nude Edition är ett område med 11 förproducerade montrar gjorda av återvunnet och återvinningsbart material. Området ger besökaren en snabb överblick med produkterna i fokus. Produkter som visas har ett högt nyhetsvärde, är innovativa och relevanta ur hållbarhetssynpunkt och visas i en attraktiv inramning.

Vi har lyssnat på våra utställare. Många av dem sökte efter ett avskalat alternativ till en vanlig mässmonter, som kräver mindre planering och framför allt ger ett mindre klimatavtryck, säger Hanna Nova Beatrice, project area manager för Stockholm Furniture Fair. Med The Nude Edition vill vi göra en småskalig implementering av en idé, och en pilot av vad som kan bli ett nytt sätt att ställa ut på Stockholm Furniture Fair.

Monter, golv och podier är klädda i ett innovativt material från Recoma, 100 % tillverkat av återvunnet kompositförpackningsavfall i en process utan avfall, utsläpp eller tillsatser. När mässan är över kommer materialet att återlämnas till producenten och cirkuleras till nytt material.

RECOMA sparar avfall från förbränning och ger det nytt liv som en koldioxidsnål, cirkulär byggskiva, säger VD Max Rosenberg. Den är gjord av 100 % återvunnet förpackningsavfall i en process som genererar noll avfall och använder noll tillsatser. Produkten är också 100 % återvinningsbar, vilket bidrar till en cirkulär ekonomi.

Det heltäckande golvet i området består av textilplattor från Tarkett, DESSO Recharge. En innovativ, cirkulär produkt som senare kommer att återanvändas i ett nytt projekt.

Det här är en verkligt cirkulär produkt, säger Maria Wennerstrand, Nordic Segment Manager, Tarkett. Den designades för att kunna demonteras så att dess komponenter lätt kan återvinnas till råmaterial för nya textila plattor. Skönheten med cirkuläritet framträder i designens oregelbundenhet och strukturella variation.

The Nude Edition finns i Hall C. Utställare 2023 är: Reform Design Lab, Swedish Ninja, Hans K, Fólk, Tarkett, Reflection Light Sculptures, Johansson, OHLSSON, BAENUE, Mutebox och Unilin.