SDA HERO

Scandinavian Design Awards

Den andra upplagan av Scandinavian Design Awards ägde rum den 6 februari på Musikaliska Kvarteret, Stockholm. Se vinnarna 2024 här!

 

Om SDA

Scandinavian Design Awards är ett pris som initierades 2023 för att hylla den bästa formgivningen, arkitekturen och interiören i Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland. 2024 består priserna av sju kategorier: Årets arkitektur, Årets möbel, Årets inredningsprodukt, Årets designer, Årets inredare, Årets Rising Star och Årets hållbarhetsinsats.

Scandinavian Design Awards är ett samarbete mellan Stockholm Furniture Fair och förlaget It Is Media som tillsammans vill skapa en årlig höjdpunkt för såväl designbranschen som designentusiaster. Vi utlovar en oförglömlig kväll som firar både etablerade och nya aktörer inom arkitektur och design i Skandinavien. Missa inte en spektakulär kväll med underhållning och fest!

Vinnarna i Scandinavian Design Awards presenteras dessutom i en utställning på Stockholm Furniture Fair 2024.

 

Priskategorier 2024

Årets arkitektur
Årets arkitektur omfattar kommersiell arkitektur, offentlig arkitektur, bostadsarkitektur samt inredningsarkitektur (vilket i sin tur omfattar kommersiell inredning, offentlig inredning och inredning för bostäder). Såväl små som storskaliga projekt är inkluderade.

Årets möbel
Årets möbel omfattar bord, sittmöbler och förvaringslösningar för inomhus- och utomhusbruk – en  produkt som är avsedd för möblering. Inkluderar kontorsinredning. 

Årets inredningsprodukt
Årets inredningsprodukt omfattar belysning, textilier, mattor, väggdekorationer, speglar och mindre detaljer som krukor eller vaser. Omfattar även produkter som golv och kakelplattor, som ger ett estetiskt värde till en interiör.  

Årets designer
En designer eller designstudio som arbetar utifrån en kombinerad affärsmässig och konstnärlig grund med form och funktion genom att skissa och designa en inredningsprodukt. Inkluderar möbeldesign, textildesign eller industridesign (inte interaktionsdesign, smyckesdesign, trädgårdsdesign, webbdesign). Designern eller designstudion har utmärkt sig och visat särskilda prestationer under året. 

Årets inredare
En inredare som skapar funktionella och estetiskt tilltalande interiörer. Inkluderar bostäder, kommersiella lokaler, hotell, sjukhus med mera. Årets inredare eller inredningsstudio har utmärkt sig eller visat särskilda prestationer under året. 

Årets Rising Star
Ett pris som premierar en framstående designer, designstudio, designgrupp eller arkitekt. En Rising Star behöver inte vara ung i ålder, utan är i början av sin karriär och har varit yrkesverksam i 0-5 år. Syftet är att uppmärksamma framträdande formgivare som har gjort lovande insatser för designbranschen under året, och att fungera som en plattform för nya formtalanger. 

Årets hållbarhetsinsats
Priset uppmärksammar aktörer som har gjort betydande insatser för att påskynda den gröna omställningen inom byggd miljö, arkitektur och design. Priset fokuserar på förändringsskapare och delas ut till företag, individer, organisationer, samarbeten eller initiativ som genom ett starkt engagemang skapar innovativa projekt som inspirerar och visar vägen till en miljömässigt sundare och mer inkluderande framtid. Genom att hylla exceptionella insatser fungerar priset som en drivkraft för en bredare industriomställning som betonar ansvarsfull utveckling, återställande av naturkapital och långsiktigt engagemang.

 

Jury 2024

SDA jury 2024

Amina Djemili, Chefredaktör Rum Hemma
Antrei Hartikainen, Designer
Anya Sebton, Designer och Inredningsarkitekt
Cassandra Bradfield, Inredningsarkitekt och designer 
Cecilie Molvær Jørgensen, Senior Advisor på Design and Architecture Norway (DOGA)
Eero Koivisto, Arkitekt, Designer och grundare CKR
Hlín Helga Guðlaugsdóttir, Designer och Curator
Ivana Kildsgaard, Arkitekt och hållbarhetschef Tengbom
Jannicke Kråkvik, Stylist och grundare Kråkvik/D'Orazio
Josefin Udén, Chefredaktör Nya Rum
Julius Iversen, Kreativ chef och grundare Tableau
Kari Korkman, Grundare av Helsinki Design Week och Fiskars Village Art & Design Biennale
Kieran Long, Överintendent för ArkDes
Lisa Marie Mannfolk Eklund, Redaktionschef Tidskriften Rum
Marcia Harvey Isaksson, Inredningsarkitekt
Martha Lewis, Materialchef på Henning Larsen
Niina Sihto, Senior Designer och medgrundare Fyra Ltd
Per-Olav Sølvberg, Inredningsstylist
Pekka Pakkanen, Arkitekt och grundare Planetary Architecture
Tina Vernon, Redaktör Nya Rum
Viktoria Millentrup, Arkitekt BIG

Juryordförande är arkitekturhistorikern och författaren Martin Rörby.

Partners