SDA HERO

Vinnarna av Scandinavian Design Awards 2023

 

 

Årets Arkitektur - möbelfabriken The Plus av BIG

Årets Hållbarhetspris - The Plus av Vestre

Årets Inredningsdetalj - Soft Serve av Crème Atelier

Årets Möbel - Massproductions

Årets Trädgårdsdesign - Mariann Gundersen

Årets Producent - Massproductions


Årets Rising Star - Antrei Hartikainen

Årets Designer - Folkform

Folkform

Motiveringar till vinnarna av Scandinavian Design Awards 2023:

Årets Arkitektur 2023
The Plus, Magnor, Norge av BIG (Bjarke Ingels Group)
Juryns motivering: Vestres möbelfabrik The Plus är en föregångare och ett strålande exempel på hur hållbarhetsfrågorna tas på största allvar in i minsta detalj. Och det gjort med skönhet som en självklarhet. The Plus beräknas bli den första industribyggnaden som uppnår den högsta miljöklassningen BREEAM Outstanding.. Arkitekturen följer fabrikens program och ger den dess form: ett plustecken – som representerar förhoppningarna om en ljus framtid.

Årets Hållbarhetspris 2023
Vestre för deras hållbara möbelfabrik The Plus
Juryns motivering: En hållbarhetsförebild med stort engagemang och uthållighet i att uppnå höga hållbarhetsmål – samtidigt som över hundra partners engagerats i ett tvärvetenskapligt samarbete – har lett till utvecklingen av många innovativa lösningar och skapandet av den mest hållbara möbelfabriken i världen. Ett stort fokus har varit att skapa en attraktiv och vacker byggnad som är öppen för besökare och engagerar lokalsamhället. Genom att sätta höga hållbarhetsmål och ta fullt ansvar för hela värdekedjan är Vestre en förebild för klimatomställning där hållbarhet och affärer går hand i hand.

Årets Inredningsdetalj 2023
Lampan Soft Serve av Crème Atelier
Juryns motivering: Design och glass, gott med gott. Vad skulle kunna gå fel? Inget, visade det sig när 3D-printade bordslampan Soft Serve ger ljus till vintermörkret. Med sin vackra, böljande form är lampan ett gott exempel på en klassiskt formgiven inredningsdetalj skapad med modern hållbar teknik.

Årets Möbel 2023
4PM schäslong och Self Build av Chris Martin för Massproductions
Juryns motivering: Värdet av att själv ha skapat någonting är svårförnekat. Det faktum att Chris Martin och Massproductions, enligt Enzo Maris tradition, har formgivit en enkel men vacker fåtölj för vem som helst att bygga och vidareutveckla till en unik möbel, är helt enkelt briljant. Ser vi möjligen den nya generationens arbetsstol?

Årets Trädgårdsdesign 2023
Mariann Gundersen för Vill Hageglede (ägarens privata trädgård)
Juryns motivering: Mariann Gundersens sätt att tolka trädgårdslegendaren Piet Oudolf och adaptera hans stil till nordiska förhållanden har uppmärksammats både i Norge och internationellt. Trädgårdsdesignen är anpassad efter platsen på Justøy i södra Norge, där planteringarna samspelar med den omgivande naturen. Det är en trädgård som berör våra sinnen med sina naturliga och föränderliga uttryck, vackra året om. Det är dessutom en hållbar trädgårdsdesign som gynnar pollinatörer, vilda djur – och oss människor. Mariann delar flitigt med sig av sin kunskap och inspirerar oss med sin naturalistiska trädgårdsstil och dess växter.

Årets Producent 2023
Massproductions
Juryns motivering: En streetsmart tonåring, fast besluten att göra saker på sitt sätt. Massproductions kombinerar hög designnivå med mod och skarp affärsmässighet. Sedan starten 2009 har de stått på sig och envist drivit sin linje, utan att ge efter för snabba trender. Med hållbar produktion och kvalitet i grunden har de full kontroll över hela sin värdekedja – från första designidé till slutförpackning.

Årets Rising Star 2023
Antrei Hartikainen
Juryns motivering: Kärleken till hantverket och materialet är tydlig i allt han gör. Genom att kombinera kompetensen hos en skicklig finsnickare med kompetensen hos en designer skapar Antrei Hartikainen objekt, möbler och installationer som suddar ut de traditionella gränserna mellan funktion och konst. Hans verk är både eleganta och skulpturala, och har det självförtroende som föds när någon med kunskap och förståelse för ett material skapat dem. Vi ser fram emot att se Hartikainens fortsatta arbete med sitt favoritmaterial trä.

Årets Designer 2023
Folkform
Juryns motivering: För gedigna efterforskningar, nära samarbete med produktionen och fängslande historieberättande. I sitt arbete visar Folkform prov på hur de både inspireras av och utmanar traditionella tekniker och designhistoria. Med stor nyfikenhet är de ständigt trogna sin egen designfilosofi och metodik – att lära känna produktionen, ta tillvara dess möjligheter och sedan utmana dem, för att tillsammans skapa något nytt och eget. Vikten de lägger vid att berätta om produkternas ursprung och tillverkningsprocess är föredömlig och något vi gärna ser mer av under 2023 och framåt.

Bildmaterial Scandinavian Design Awards 2023

Se bilder från prisceremonin här.

Se bilder från röda mattan här.

 

 

Partners